Over
ons


Forrest & Friends is een animal sanctuary.
Dit houdt in dat we dieren opvangen en hen een lang en gelukkig leven geven!
Onze dieren zijn ex-industrie dieren, dieren uit verwaarlozing, in beslag genomen dieren en dieren die weggegeven worden door hun vorige baasjes.
We vangen weidedieren op, dit zijn: Varkens, kippen, schapen, geiten, pony’s, runderen, duiven en kalkoenen.

 

                                                                                              Finn, Charel, Marie

Waarom industriedieren?
Als dierenarts hebben in onze opleiding

alles over de vee-industrie en slacht moeten

leren. Dierenartsen worden namelijk opgeleid

om alle diergeneeskundige taken uit te voeren

en hiertoe behoren ook bedrijfsbegeleiding,

optimaliseren van de winsten van veehouders

en keuring in het slachthuis.
Tijdens de opleiding waren we gechoqueerd

over alles wat we leerden. Hoe de industrie

omgaat met deze wezens. We vonden het dan

ook onze taak om deze informatie te delen

met zo veel mogelijk mensen.
Onze ex-industriedieren kunnen hun eigen

verhaal natuurlijk veel beter vertellen dan wij,

wij zijn enkel hun tolk <3

                                                                                                                                  Charlien & Charel

 

Erkend varkensasiel
Naast onze activiteit als sanctuary, zijn we eveneens door de Vlaamse overheid erkend als varkensasiel.
Waarom kozen we ook een asiel te zijn?
Als asiel kunnen we dieren ter adoptie stellen. We zijn onze opvang gestart in de eerste plaat voor hangbuikvarkens. Deze dieren worden vaak gekocht als schattig biggetje, maar worden ook groot, de schattigheid verdwijnt en ze worden gedumpt, naar asielen gestuurd of gewoon verwaarloosd. Asielen kennen deze problematiek en nemen dan ook vaak geen hangbuikvarkens meer aan. Wekelijks krijgen we de vraag om varkens op te vangen, dit is onhoudbaar voor asielen die niet toespitsen op varkens.
Daarom werken we aan een weide voor herplaatsers. In deze weide zullen we plaats hebben voor 20 varkens. We nemen dieren aan tot de weide vol zit en doen terwijl ons uiterste best om een prachtige nieuwe plaats te vinden voor deze lieverds.

Probleemdieren
Hanen en hangbuikvarkens beschouwen we als

probleemdieren. Hangbuikvarkens om de reden

hierboven reeds beschreven. Ook hanen kennen in

onze maatschappij vaak geen aangenaam bestaan.

Kuikentjes zijn (net zoals biggetjes) heel schattig,

maar dan komt het besef dat 50% van deze kuikens

uitgroeien tot stevige hanen die af en toe eens een

kraai geven. Buren klagen, de hanen geven geen

eitjes en dan worden ze maar geslacht.

 

Forrest & Friends - Animal sanctuary

Daarom spendeerden onze vrijwilligers hun zomer 2018 in ons bos, waar ze een prachtige hanenweide hebben gemaakt! 80 hanen hebben nu een thuis in 600m² weide midden in het bos, volledig afgeschermd van roofdieren.

 

Twee dierenartsen - één doel

In september 2017 richtten wij, Dimitri en Sofie, Forrest & Friends VZW op. Daar ging echter veel denkwerk en organisatie aan vooraf. 

Dat we allebei iets met dieren zouden doen, was al snel duidelijk. Al van jongs af aan stond ons leven in het teken van dieren. Onze vrije tijd spendeerden we steeds als vrijwilliger op verschillende dierenasielen. Dierenarts worden was een logische stap. Dierenwelzijn staat voor ons op de eerste plaats en met onze studie wilden we ook op dat vlak meer betekenen voor de dieren. 

 

En toch wilden we meer doen. Het idee van op een dag zelf een asiel op te starten speelde al een tijdje, maar hoe we dit gingen aanpakken was nog niet duidelijk. Gingen we een asiel starten of een santcuary, met enkel varkens of ook andere dieren? Uiteindelijk was de keuze te moeilijk, dus werd het een combinatie! Een asiel waar dieren tijdelijk een thuis krijgen en waar we een nieuw nest voor hen zouden zoeken en een sanctuary waarbij dieren een permanente thuis krijgen op onze weides. We zouden ons focussen op varkens, maar daarnaast ook andere dieren een kans geven om bij ons terecht te komen. Eén aspect vonden we heel belangrijk, er kan maar een dier naar ons komen als we er voldoende kennis van hebben EN als we dit dier een correcte leefomgeving kunnen bieden. 

Dimitri Coppens

Onze opvang wordt gerund door vrijwilligers, want ook wij zijn vrijwilliger. Dit wil zeggen dat we de dagelijkse verzorging van de dieren, het bouwen van nieuwe verblijven en de organisatorische kant combineren met onze jobs. Dimitri werkt daarom halftijds van thuis uit en Sofie werkt full-time als dierenarts. Dimitri houdt zich voornamelijk bezig met de dieren en rondleidingen en Sofie met de organisatie, social media en de website. 

Ons doel om ons leven te wijden aan de dieren, is nu zeker werkelijkheid, als veganist, dierenarts en asielhouder.

Sofie Weckx

En dan is er nog Forrest, de mascotte van Forrest & Friends. Forrest werd geboren in een asiel. Zijn mama, Nikki, was een ex-broodfok teefje en kwam zwanger aan. Nikki was al 9 jaar, haar nestje bestond uit maar 2 pupjes. Forrests broertje stierf de tweede dag. Daarna verhuisden Forrest en zijn mama naar ons, eerst in pleeg, maar al snel werden beide deel van ons gezin. Forrest bleek al snel vreemde pootjes te hebben. We lieten dit verder onderzoeken en zijn elleboogjes leken volledig fout te staan van bij de geboorte. Meerdere operaties om de pootjes weer recht te zetten mislukte. uiteindelijk waren de enige opties amputatie of euthanasie. We besloten Forrest nog een kans te geven met twee pootjes! Ondertussen is hij onze mascotte, onze kangoeroe, ons vosje en kan hij met zijn mama als de beste uitleggen dat broodfok fout is. 

Forrest

ADRES

TELEFOONNUMMER

Bredestraat 128
3293 Kaggevinne (Diest)

België

0497 / 60 51 05

MAILADRES

OPENINGSUREN

CONTACTEER ONS

Bij Forrest & Friends zijn er geen vaste openingsuren. Voor een bezoekje ben je steeds welkom op onze opendeurdagen. In verband met adoptie of afstand van een dier, gelieve ons telefonisch of via mail te contacteren.